Кількість військових медиків та медичних закладів, необхідних для надання медичної допомоги військовослужбовцям, працівникам та військовим пенсіонерам скоротять пропорційно до скорочення чисельності самих Збройних Сил до 2017 року, - сьогодні, 13 березня про це під час “круглого столу” в ІА УНІАН заявив тимчасово виконуючий обов’язки директора Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України полковник Ігор Данильчук.

- На даний час Збройні Сили України нараховують близько 180 тисяч осіб. А на кінець 2017 року, згідно з Державною програмою реформування та розвитку Збройних Сил, їх чисельність складатиме 115 тисяч. Лише у Військово-медичному департаменті зараз працює 11,5 тисяч осіб. Тож, якщо перерахувати, скільки їх потрібно на 115 тисяч, то орієнтовно це буде цифра близько 7,5 тисяч військових медиків за рахунок оптимізації чисельності, - підкреслив полковник Ігор Данильчук.

- Водночас Державна концепція реформування і розвитку Збройних Сил України поки що не затверджена, тож це все лише попередні розрахунки, - зазначив полковник Ігор Данильчук.

Відео дня

Він також повідомив, що оптимізація торкнеться і військових медичних закладів, персонал яких налічує до 150 осіб. Оскільки деякі з них обслуговують менше 100 пацієнтів на рік, а їх утримання потребує значних коштів з державного бюджету.

- Вже були звернення до громадських організацій стосовно деяких військових госпіталів в Україні. Сьогодні населення турбує подальша доля військових лікарняних закладів, що у Луцьку та Івано-Франківську. Їх скорочено не буде! Це я вас запевняю! В подальшому їх буде оптимізовано у денні стаціонари. Також планується реформувати військові госпіталі у Старокостянтинові, Новограді-Волинському, Запоріжжі та смт.Черкаське, що на Дніпропетровщині.

Тимчасово виконуючий обов’язки директора військово-медичного департаменту Міноборони зазначив, що неподалік від цих медзакладів є великі військові шпиталі, тож це не повинно викликати напруги серед військовослужбовців та ветеранів ЗС України.

На завершення “круглого столу” полковник Ігор Данильчук запевнив присутніх, що ситуація стосовно військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, що у Вінниці вирішиться найближчим часом:

- Я хочу звернутися до всіх голів обласних державних адміністрацій: у процесі оптимізації чисельності військових лікувальних закладів не буде порушена жодна конституційна норма щодо надання медичної допомоги пенсіонерам Збройних Сил України, – запевнив Ігор Данильчук.