Як повідомили УНІАН у прес-службі Міноборони, в Києві, в приміщенні Офісу зв’язку НАТО в Україні, відбулось підписання тристороннього Контракту з утилізації протипіхотних мін типу ПФМ-1 (1С) між Міністерством оборони України, Агенцією НАТО із матеріально-технічного забезпечення і постачання (НСПА) та Державним підприємством “Науково-виробниче об’єднання “Павлоградський хімічний завод”.

Захід було проведено у межах виконання проекту Трастового фонду НАТО зі знищення легких озброєнь, стрілецької зброї, звичайних видів боєприпасів і протипіхотних мін типу ПФМ-1 (1С) в Україні. У ньому взяли участь заступник Міністра оборони України Артуро Бабенко, Генеральний директор державного підприємства “Науково-виробниче об’єднання “Павлоградський хімічний завод” Леонід Шиман, керівник Проекту НСПА в Україні Володимир Литвинчук, представники Посольства США в Україні.

"Переконаний, що сьогодні ми підписали важливий договір з утилізації мін. Чим швидше ми вестимемо цю роботу, тим швидше ми звільнимо країну від надлишкового озброєння. Висловлюю вдячність всій команді, яка провела непросту, але достатньо ефективну роботу за весь цей час з утилізації протипіхотних мін, легких озброєнь та стрілецької зброї та боєприпасів. Це достатньо відповідальне завдання", – наголосив заступник керівника вітчизняного оборонного відомства.

Відео дня

"Хочу відзначити, що взяті сторонами зобов’язання першого етапу проекту, який розпочався 2006 році, ми виконали у повному обсязі. За цей час утилізовано 15 тисяч тонн боєприпасів, 400 тисяч легких озброєнь і стрілецької зброї, а також 1 тисячу переносних зенітних ракетних комплексів", - заявив він.

Зараз, за словами Артуро Бабенка, розпочинається другий етап, який триватиме до 2014 року і є достатньо насиченим. Адже передбачається знищити 73,5 тисяч тонн звичайних боєприпасів, 366 тисяч одиниць стрілецької зброї та 3 мільйони протипіхотних мін типу ПФМ-1. І це, на його погляд, реально виконати, оскільки всі виконавці, як показала практика, працюють професійно та ефективно.

До речі, Сполучені Штати Америки, як, власне, і під час першого етапу проекту, виступають у ролі провідної держави і на другому. Іншими країнами-донорами цього етапу на сьогодні є Німеччина, Швейцарія, Туреччина, Ірландія.

Європейський Союз виступає спонсором утилізації протипіхотних мін. Заходи щодо залучення коштів міжнародної технічної допомоги для утилізації непридатних боєприпасів, протипіхотних мін та стрілецької зброї і легких озброєнь (ЛОСЗ) тривають.

«Завдяки допомозі Проекту НСПА в Україні, яким керує Володимир Литвинчук, на утилізацію було спрямовано 5,5 мільйони євро. На другий етап передбачається виділити 22 мільйони. Станом на 1 лютого 2013 року НСПА підтвердило виділення коштів в сумі 100 тисяч євро на започаткування робіт з утилізації протипіхотних мін типу ПФМ-1 у 2013 році», – зауважив заступник Міністра оборони України Артуро Бабенко.

«А вивільнені кошти ми спрямовуємо на реформування Збройних Сил та вирішення соціальних питань військовослужбовців та членів їхніх сімей». Слід додати, що Проект Трастового фонду Програми НАТО в Україні зі знищення звичайних боєприпасів, стрілецької зброї і легких озброєнь спрямований на демілітаризацію 133 тисяч тонн боєприпасів, 1,5 мільйонів ЛОСЗ та надання допомоги у знищенні 3 мільйонів одиниць протипіхотних мін типу ПФМ-1 протягом 12 років у чотири етапи до 2018 року.